نورپردازی استخر

حتماً برایتان پیش آمده که در تاریکی شب بخواهید تنی به آب بزنید. از آرامش، سکوت و سکون آب استخر شبانگاهی، خودتان یا دوستانتان استفاده کنید. فرقی نمی کند هوا سرد باشد یا گرم، شنا کردن در سکوت شب تجربه ای به یادماندنی است. اگر تا به حال آن را تجربه نکرده اید پیشنهاد می کنیم حتماً در روزهای آینده‌تان فکری برای آن کنید. البته هر لذتی مشکلات خودش را دارد. لذت شنای شبانگاهی نیز مشکل خاص خودش را دارد: تاریکی!

در این سال ها تولید کنندگان زیادی با تولید چراغ استخری پاسخ خوبی برای حل این مسئله پیدا کرده اند. اما نمی توان از این موضوع گذشت که تهیه و نصب چراغ و نورپردازی استخر نیاز به شناخت و تخصص دارد. قطعا در نبود شناخت و تخصص، حاصل کار دلچسب و ایمن نخواهد بود.

به چراغ های استخری، لامپ استخر و یا پروژکتور استخر نیز گفته می شود. چراغ استخر، علاوه بر روشنایی در افزایش زیبایی فضای مورد نظر شما بسیار کارآمد است. بازی نور و آب در استخرها، حوضچه ها، آب نماها، می تواند آنقدر زیبا و آرامش بخش باشد که چشم هر بیننده ای را به خود خیره کند. از این رو به جهت پاسخگویی به گوشه ای از نیازهای شما عزیزان، قصد داریم در این مقاله درباره شناخت چراغ استخر، انواع و کارکردهای آن صحبت کنیم.

انواع پروژکتور استخری

چراغ هایی که در استخرهای سرپوشیده و سرباز استفاده می شوند هیچ تفاوتی با هم ندارند. ولی با این حال چراغ استخری را بر اساس نوع نصب، نوع تکنولوژی به کار رفته برای ساخت آن و … می توان به دسته بندی های مختلفی تقسیم کرد. در زیر به چند نمونه از این دسته بندی ها می پردازیم.

انواع پروژکتور استخری بر اساس نوع نصب

به طور کلی چراغ استخری در دو مدل توکار و روکار تهیه می شود. این چراغ ها را در قدرت های مختلفی تولید می کنند. چراغ ها معمولا بر اساس ابعاد استخر، سرپوشیده یا روباز بودن استخر و عمق آن انتخاب می شوند.

چراغ استخری توکار

چراغ استخری توکار، دقیقاً هم سطح با دیواره استخر بوده و هیچگونه برجستگی و مانعی در فضای استخر ایجاد نمی کند. چرا که در چراغ توکار، بلوری چراغ در داخل کاسه قرار می گیرد. سپس مجموع این دو داخل بتن، در دیواره استخر تعبیه می شوند. البته این را هم باید یادآور شد که چراغ استخری توکار، شعاع و قدرت نور کمتری نسبت به چراغ استخری روکار دارد و تعویض و تعمیرش نیز سخت تر است.

چراغ استخری روکار

چراغ استخری روکار نسبت به چراغ توکار دارای کمی برجستگی است که ممکن است برای شناگران مشکل ایجاد کند. چراغ استخری روکار شعاع و قدرت نور بیشتری نصب به چراغ استخری توکار دارد و تعویض و تعمیر آن آسان تر است. البته برای به حداقل رساندن مزاحمت این چراغ ها می توان از چراغ استخری روکار فلت نیز استفاده کرد. چراغ استخری روکار فلت، همان گونه که از نامش پیداست بسیار جای کم تری نسبت به دیگر چراغ های روکار اشغال می کند. این خود می تواند یک مزیت رقابتی برای چراغ استخری روکار فلت محسوب شود.

انواع پروژکتور استخری بر اساس تکنولوژی

چراغ های استخری بر اساس تکنولوژی ساخت به سه دستۀ عمده تقسیم می شوند: 1- LED ، 2- SMD 3- هالوژنی 4- رشته ای

لامپ رشته‌ای استخری

لامپ رشته‌ای، ارزان ترین و قدیمی ترین نوع چراغ در لیست ماست. البته باید پرمصرف ترین را نیز به ویژگی این  لامپ ها اضافه نمود. عمر لامپ رشته‌ای تنها یک سال است و پس از اتمام یک سال حتماً باید تعویض شود. این نوع از لامپ ها نور زردرنگی دارند که در برخورد با آب به رنگ سبز تمایل پیدا می کند. لامپ رشته‌ای ارزان ترین نوع چراغ استخری بوده و حرارت قابل توجهی نیز دارد. به دلیل مصرف بالای برق و عمر کوتاه، مقرون به صرفه نبوده و در حال حاضر کاربرد چندانی در نورپردازی استخر، آب نما، حوضچه و… ندارد.

چراغ هالوژنی استخری

چراغ هالوژنی دومین نسل بعد از چراغ حرارتی یا رشته ای است. این نوع از چراغ با استفاده از گاز هالوژن کار می کند. چراغ هالوژنی استخری در مدت کوتاهی، به دلیل مصرف پایین و طول عمر بیشتر نسبت به لامپ رشته‌ای، توانست جای خود را در میان مشتریان باز کند. این چراغ قیمت بالاتری نسبت به چراغ های رشته ای دارد ولی به مراتب ارزان تر از چراغ LED استخری است. مقدار نوردهی این چراغ تقریبا به اندازه چراغ رشته ای است و گرمای کمتری نسبت به چراغ های رشته ای تولید می کند.

چراغ LED استخری

چراغ LED استخری جدیدترین نوع چراغ استخر است که محاسن زیادی دارد. از لامپ رشته‌ای و لامپ هالوژنی گران تر است. ولی با این حال به دلیل مصرف بسیار پایین و تولید بسیار کم گرما، تنوع بسیار بالایی که در رنگ، طرح و اندازه دارد، پر طرفدارترین چراغ استخری و محبوب ترین ابزار نورپردازی استخر به شمار می رود. موضوعی که بیشتر از همه در مورد چراغ LED اهمیت دارد این است که LED ها طول عمر و کیفیت نور بیشتری نسبت به چراغ هالوژنی و رشته ای دارند. به طوری که یک چراغ 14 وات LED، نوری برابر با یک چراغ 100 وات هالوژنی دارد. چراغ های LED استخری در اشکال مختلفی ساخته می شوند که شما می توانید بسته به نیاز خود از آن ها استفاده کنید.

چراغ SMD

چراغ SMD استخری نوعی چراغ LED است که با قطعات کوچک تر و مقرون به صرفه تری ساخته شده است. از این رو قیمت ارزان تری نسبت به چراغ LED استخری داشته و طول عمر بیشتری نیز دارد.

انواع پروژکتور استخری بر اساس رنگ

از نظر رنگ بندی چراغ LED، یا تک رنگ است و یا چند رنگ. چراغ استخری چند رنگ یا RGB نوع دیگری از LED هاست که می تواند با ترکیب نورهای قرمز (Red)، سبز (Green) و آبی (Blue) حدود چهارده رنگ متفاوت تولید کند. شما می توانید به راحتی و با استفاده از ریموت یا اپلیکیشن های مناسب تلفن همراه، رنگ مورد نظر خود را انتخاب کنید و از این تنوع بالا لذت ببرید. به همین دلیل است که چراغ RGB استخری محبوب ترین نوع از خانواده چراغ LED استخر است.. مدل های تک رنگ به صورت پیش فرض آفتابی (WW) و یا مهتابی (CW) هستند. در صورتی شما عزیزان علاقه مند، به استفاده از چراغ تک رنگ ولی در رنگ های دیگر (غیر از آفتابی و مهتابی) باشید باید آن را سفارش دهید.

انواع پروژکتور استخری بر اساس جنس

جنس چراغ های استخری از پلاستیک، آلومینیوم و یا استیل است. شما می توانید بر مبنای نیاز یا سلیقۀ خود از هر کدام از آن ها استفاده کنید.

چند نکته درباره نورپردازی استخر

  • چراغ های استخری به صورت یکی در میان رو به یکدیگر (به صورت زیگزاگ) نصب می شوند.
  • توجه به IP value چراغ استخر؛ چرا که این عدد نشانگر میزان مقاومت چراغ و نفوذپذیری آن نسبت به آب می باشد. استاندارد این عدد برای چراغ های استخری 68 است.
  • چراغ استخری به دلیل رطوبت، رسانایی بالای آب و وجود خطر اتصال، هیچ گاه با برق 220 ولت شهری تغذیه نمی شود و آن را با ولتاژ 12 یا 24 تولید می کنند. به همین دلیل باید قبل از مسیر سیم کشی، برای روشن شدن چراغ ها از ترانس استفاده شود. ترانس ولتاژ برق را پایین می آورد و از خطرات احتمالی جلوگیری می کند. دانستن این نکته هم ضروری است که ترانس تا 300 وات چراغ ها را ساپورت می کند.
  • هر چه قدر فاصله چراغ ها از ترانس بیشتر باشد، به همان نسبت باید از کابل های با قطر بیشتر استفاده کرد.

نکتۀ دیگری که شاید در تهیه چراغ استخری با آن مواجه شده باشید، تفاوت چراغ مولتی کالر و فول کالر است. در چراغ مولتی کالر هر لامپ به کار رفته یک وات می باشد. یعنی در یک چراغ 9 وات 9 عدد لامپ یک واتی تعبیه می شود. در صورتی که در چراغ فول کالر هر لامپ به کار رفته 3 وات است. یعنی در یک چراغ 9 وات 3 عدد لامپ 3 واتی تعبیه شده است.

روش محاسبۀ تعداد چراغ استخری مورد نیاز

اگر می خواهید بدانید برای استخرتان به چه تعداد چراغ نیاز دارید، فرمول ساده ای دارد. به این صورت که ابتدا طول استخرتان را بر 5/2 تقسیم کنید. سپس عدد بدست آمده را به بالا روند کنید. به همین سادگی تعداد چراغ مورد نیاز استخر خود را به دست می‌آورید.

سخن پایانی

در آخر باید یادمان باشد، امنیت و سلامت مهم ترین اولویت همه ماست. برای همین سعی کنید از محصولات استاندارد و معتبر استفاده کنید تا همیشه شادمان، سرزنده و سلامت بمانید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

keyboard_arrow_up